Sacrament van het Vormsel

Het Vormsel is, na de Doop en de Eerste Communie, het derde sacrament in de geloofsopvoeding van katholieke kinderen. Je kiest langzaam maar zeker je eigen weg. Je moet vertrouwen op je eigen oordeel en je eigen keuzes maken. Een beetje hulp van buiten en van boven kun je daarbij goed gebruiken. In het Vormsel vragen we om Gods Geest, dat je een bezield mens mag worden.

Vormsel 2020

In de Maria Magdalenakerk in Rijen vond op 10 september 2020 de startviering van het Vormsel plaats. Als u niet aan deze bijeenkomst heeft kunnen deelnemen en uw kind toch wilt laten vormen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van het Parochiecentrum of een e-mail sturen naar ehertog@parochieheiligegeest.nl.

Als uw zoon of dochter in september 2020 in groep 8 zit en de Eerste Communie heeft gedaan, kan hij of zij op vrijdag 27 november 2020 het sacrament van het Vormsel ontvangen.
De vormelingen uit de Parochie Heilige Geest en uit de Parochie Dongen en Klein Dongen-Vaart bereiden zich samen voor op het Vormsel. Wij werken met het project ‘Spirit-4-you’. Dit is een eigentijds project dat goed aansluit bij de belevingswereld van jongeren.
De vormselviering is dit jaar in de Maria Magdalenakerk in Rijen

Klik hier voor meer informatie in de folder: 2020 brochure-flyer vormsel-drukwerk

Aanmelden

U kunt uw zoon of dochter hier aanmelden voor het Vormsel. De uiterste aanmelddatum was 13 september 2020.

Filmpje: Bisschop van Breda en vormheren stellen zich voor

Als je gevormd wordt in de Rooms katholieke Kerk, ontvang je dit sacrament van de bisschop of van vormheren die hem helpen. In dit filmpje stellen de bisschop van Breda en twee vormheren zich voor aan jongeren die het Vormsel gaan ontvangen. Elk van hen heeft ook een speciale wens voor de vormelingen.

Wat kost het?

Voor het Vormsel wordt de parochiebijdrage gevraagd van minstens één jaar. Zie voor dit bedrag de tarievenlijst. Heeft u het volledige bedrag reeds betaald voor het jaar 2020, dan volgt er geen rekening meer. Heeft u niet (of minder) betaald, dan volgt een (aanvullende) rekening.

Foto’s

Er wordt één gezamenlijke foto-usbstick gemaakt van de viering. Deze usbstick kost € 15,–. Dit bedrag betaalt u contant aan de werkgroep. Tijdens de viering kunnen er geen eigen foto’s worden gemaakt. In het kader van de wet op de privacy (AVG) moet u schriftelijk toestemming geven voor het maken van foto’s in en rond de viering. U kunt er ook bezwaar tegen hebben. Beide opties staan op het aanmeldformulier.

De vormelingen van 2019. (foto: Jacomijn Dijkers)

Vormselviering 2019: Vriendschap met Jezus

Met licht kwamen tien jonge mensen naar voren. Toen zij daarna de lichten aanstaken van andere vormelingen uit ons bisdom werd het ‘voelbaar’ stil in de kerk. Deze stilte bleef de hele viering aanwezig, zoals tijdens de getuigenis van de vormelingen over wie Jezus voor hen is. Enkele woorden hieruit: ,,Jezus is iemand die mij door de juiste weg in het leven helpt, die vertrouwen en kracht geeft zodat ik het niet zomaar opgeef, die voor anderen zorgt, die mensen troost op donkere dagen, die voor je opkomt, die nooit opgeeft, die kracht geeft als ik iets moeilijk vind en pijn heb, tegen wie je alles kunt zeggen, die niet van ruzie houdt, maar van oplossingen en vrede, aan wie ik denk als iets niet lukt’’. Vormheer Wiel Wiertz vatte hun getuigenis samen met de woorden: ,,Jezus heeft het beste met ons voor en wil het geluk voor ons: dat wij zelf gelukkig zijn en andere mensen geluk brengen’’.
De vormelingen hebben dat tijdens de viering in praktijk gebracht: twee volle dozen met eten voor de Voedselbank Gilze-Rijen en een collecteopbrengst van ruim honderd euro voor het revalidatiecentrum Simama in Congo.
Ter herinnering ontvingen Arielle, Arno, Elijah, Emily, Jasper, Matijn, Merèl, Stijn, Wilbert en Yuri een icoon. Een zichtbaar teken van het Vormsel: Vriendschap met Jezus. Van harte gefeliciteerd met jullie keuze voor Jezus.