Pauluskinderen

Pauluskinderen/S.O.S.-Kinderdorpen

Wij hebben 20 peetkinderen in Chili waarvoor wij maandelijks € 363,06 overmaken. De inkomsten uit toegezegde donaties bedragen ongeveer € 200,– zodat wij uit andere activiteiten per jaar een bedrag van € 2.000,– moeten binnenkrijgen. Die activiteiten bestaan uit het Driekoningen zingen, de kerstmarkten en de Caritas collecte van Driekoningen.

Giften zijn dus van harte welkom en onze rekeningen zijn:
Rabo: NL 04 RABO 0111980178 t.n.v. G.A.A. Oprins e/o erven H. Bours
ING: NL 33 INGB 0004118919 t.n.v. G.A.A. Oprins

Acties Pauluskinderen

SOS Pauluskinderen is al 43 jaar een begrip in Dongen, maar de organisatie heeft nu laten weten dat er dit jaar in december helaas geen extra actie is. Knutselwerkjes kunnen niet worden verkocht aangezien de knutselgroep is gestopt. De donatiegelden die binnen komen worden wel overgemaakt naar de SOS Pauluskinderen Chili.

Werkgroep SOS Pauluskinderen
Beste vrienden van de Pauluskinderen in de Parochie Dongen,

Ik hoop dat het jullie goed gaat. Zoals gebruikelijk schrijf ik om jullie op de hoogte te brengen van het nieuws over de door jullie gesponsorde kinderen.
Dankzij jullie maandelijkse bijdragen kunnen de kinderen hun tijd in het dorp doorbrengen in een gezinsverband dat ieder kind toe komt.
Zoals jullie weten hebben wij ons werk bij het kinderdorp zorgvuldig vastgelegd.
Wij zijn tot de conclusie gekomen dat wij door wat veranderingen in de opzet ons werk kunnen verbeteren.

 

Los Aromos en Madreselvas liggen beide in Santiago, de hoofdstad van ons land. Daarom hebben wij besloten om met ingang van 1 januari 2019 het management van de twee dorpen te centraliseren en zal SOS Children’s Village Madreselvas de officiële naam worden. Dit is puur een administratieve wijziging, wees ervan overtuigd dat de kinderen en hun families hun leven voortzetten bij dezelfde families en in dezelfde huizen. De kinderen zullen dezelfde zorg krijgen en dezelfde scholen bezoeken.

Millaray Alejandra
Millaray is naar een nieuwe basisschool gegaan. Het is duidelijk dat zij haar leerkracht niet erg mag. Millaray zegt: ,,Zij wordt boos waarbij haar gezicht helemaal rood wordt en haar aders om haar hals opzwellen. Ik vind haar niet leuk, zij is knorrig”. Van de andere kant vindt zij haar godsdienstleerkracht cool en erg aardig.

Enrique Nicolàs
Door de week komt Enrique om één uur thuis om te lunchen. Zijn SOS-moeder Viviana vertelt dat hij wel op school kan eten, maar hij doet dat liever thuis.
Enrique zegt: ,,Dat komt omdat mijn moeder erg goed kan koken”. Na het eten gaat Enrique zijn huiswerk maken en daarna gaat hij naar de sportschool in het dorp. Daar is een gymleerkracht die aan de kinderen gymles geeft. Enrique zegt: ,,Zijn lessen zijn heel goed, maar ik houd van voetbal”.

Carlos Jesus
Carlos doet aan karate bij een vereniging die promoot dat sport goed is voor de gezondheid van kinderen. Het kost niets en alle benodigde materialen zijn beschikbaar. Zijn SOS-moeder Martha vertelt: ,,Het is vlakbij het dorp en Carlos wordt er erg blij van”.

Angel Sebastián
Angel houdt ervan om met zijn SOS-broer Yoshiro om te gaan. ,,Hij is mijn beste vriend en wij hebben veel dingen gemeen.”

Jesús Enrique
Bij het avondeten komt de hele familie van Jesús bij elkaar. Dat is de gelegenheid dat iedereen vertelt hoe de dag is geweest en Jesús houdt ervan om zijn familie bezig te houden om zo lang mogelijk samen te kunnen zijn. Zijn SOS-moeder Laura vertelt: ,,Maar als Jesús erg actief is, wordt hij zo moe dat hij na het douchen meteen naar bed gaat”.

Felipe Andres
Op woensdag neemt hij deel aan een cheerleadersgroep. Hij vertelde mij: ,,Wij zijn een choreografie aan het oefenen waarbij de jongens de meisjes op moeten tillen. Over een paar weken hebben wij de eerste wedstrijd met andere cheerleadersgroepen van de andere scholen”.

Josue Saul Salomon
Als Josue zich verveelt, en dat gebeurt erg vaak, gaat hij naar de speelwei om te schommelen, wat hij erg leuk vindt. Josue vertelt dat hij ook graag naar Dragon Ball, een Japanse serie, kijkt. Hij is zijn favoriet en hij wil graag op hem lijken.

Dominique Génesis
Dominique is een grote fan van de Aziatische cultuur, zij houdt van Animé en haar favoriete K-Pop groep is BTS. “Ik houd van de manier waarop de Aziaten leven”, vertelt het door jullie gesponsorde meisje.

Maria Ignacia Ivonne
Maria Ignacia zit op de basisschool en zij doet goed haar best. Haar favoriete vak is Spaans en zij houdt erg veel van lezen. Zij vertelde me: “Ik ben nu een samenvatting van de legende van Cinderella aan het schrijven en daarna ga ik hem in mijn eigen woorden bewerken”.

Benjamin Sebastián Alexis
Benjamin houdt van buitenspelen, maar vanwege de regen kan hij dat in de winter niet veel, “Daarom houd ik niet zo van de winter”, zegt hij. Benjamin voetbalt graag. Hij gaat iedere zondag naar de voetbalclub en werd pas nog uitgeroepen tot beste speler van zijn club.

Krishna Alejandra
Krishna heeft een grote droom over haar toekomst. Zij zegt: ,,Ik wil graag verpleegster worden omdat ik het fijn vind mensen te helpen. En eens wil ik mijn vakantie doorbrengen in Spanje”.

Rosita Esperanza
Rosita zit op de basisschool en doet goed haar best. Haar favoriete vakken zijn natuurkunde en toneel. ,,Ik vind het heel leuk in deze klas. Ik wacht alleen op het moment dat ik zo ver ben om voor het publiek op te treden”, zegt Rosita.

Piroska Emilia
Piroska’s zwakste vak op school is geschiedenis. Maar zij krijgt extra hulp op school om de vakken waar zij problemen mee heeft op te halen. Desondanks legt zij uit: ,,Natuurkunde is mijn favoriete vak, bij dat vak haal ik de beste cijfers”.

Libertad Esperanza
Een adoptieprogramma vond ouders voor Libertad. Binnen een paar weken zal zij het SOS Kinderdorp verlaten en een nieuw huis vinden bij haar adoptieouders in Santiago.

Alonso Antonio
Alonso vertelde over zijn les in maatschappijleer: ,,Onze leerkracht vroeg wat wij zouden doen als wij de president van Chili waren. Ik zou de prijzen voor voedsel verlagen. Bijvoorbeeld: 4 pakjes koekjes en een flesje jus d’orange zouden dan 1.000 peso’s kosten in plaats van 1.600 op dit moment”.

Camila Andrea
Eenmaal in de week neemt Camila deel aan een buikdansworkshop op school. ,,Wij dragen bij het oefenen een typische buikdansriem”, vertelde ze mij enthousiast.

Tania Noemi
Tania is geen kind meer. Langzaam maar zeker is zij een jonge vrouw geworden die dromen heeft en plannen maakt voor haar toekomst. Zij zegt: ,,Allereerst wil ik mijn school afmaken met een zeer goed gemiddelde. En dan wil ik voor administratief medewerkster gaan studeren”.

Alvorens ik ga afsluiten wil ik jullie nog eens vertellen hoe dankbaar wij zijn voor de ondersteuning die jullie ons geven voor al deze kinderen gedurende deze tijd. Ik hoop dat mijn brief op zijn minst een indruk geeft van de blijdschap die er is om de kinderen zo te zien opgroeien.
Ik zal jullie in november weer op de hoogte brengen van het nieuws uit de dorpen waarin de kinderen leven.

Hartelijke groet,

Tatiana Bryndzova