Orgels

Orgels St. Laurentiuskerk

De St. Laurentiuskerk heeft de beschikking over drie pijporgels. Deze instrumenten worden ingezet tijdens de zondagsliturgie, maar ook bij concerten en bespelingen.

Rütter-orgel

Rütter-orgel

Boven de ingang bevindt zich het historische en monumentale orgel van Wilhelm Rütter uit 1882. Toen de kerk in 1921 gereed was gekomen, was deze nog niet voltooid. Er moest nog een toren worden gebouwd én een schip. Omdat het allemaal nog toekomstmuziek was en de financiële middelen toen ontbraken, heeft men zolang aan de westkant een ‘nood’-portaal gebouwd en aan die zijde ook een ‘nood’-balkon met daarop ‘zolang’ en tweedehands orgel. Van de realisatie van het totale plan is het nooit meer gekomen en het‘tweedehandsje’ staat er dus nog steeds! Gelukkig maar, want het is een heel fraai instrument met 14 stemmen over twee manualen en vrij pedaal.

 

Kist-orgel

In het priesterkoor staat ook nog een kistorgel van Renée Nijsse uit Wolphaartsdijk, gebouwd in 1985. Het kleine instrument van 3 stemmen wordt gebruikt voor kleine liturgische vieringen en met het begeleidingsensemble bij het gemengd koor.
Informatie over de orgels is te verkrijgen bij parochiemusicus Frans Bullens: f.bullens@hetnet.nl

V.d. Kley-orgel

Bij het liturgisch centrum staat het orgel, gemaakt door v.d. Kley uit Rotterdam in 1910. Via veel omzwervingen is het in 2007 in de St. Laurentiuskerk opgesteld. Speeltafel en windvoorziening komen echter van het orgel van de voormalige St. Josephkerk uit Dongen. Het is dus een soort ‘fusie-orgel’. Het instrument telt 20 stemmen over twee manualen en pedaal.

V.d. Kley/Vermeulen-orgel