Toespraak Startviering

Tekst vice-voorzitter Personele Unie bij de opening van het werkjaar in de Parochie Dongen en Klein Dongen-Vaart en de Parochie Heilige Geest, Startviering zondag 9 september 2018

Blij, bedroefd maar positief

Blij
Een jaar geleden stond ik hier voor de eerste keer en had toen gekozen voor het thema: Dienstbaarheid in verbondenheid. Twee zaken die mij na aan het hart gaan. Gedurende het afgelopen jaar heb ik als vice-voorzitter veel meer inzicht gekregen in dat wat er in Dongen, Rijen, Hulten en Molenschot, in de beide parochies allemaal gebeurt. Ik ben bij diverse werkgroepen al geweest en ben echt onder de indruk. Dit jaar wil ik op nog veel meer plaatsen komen praten en helpen.
Een kennis vroeg aan mij: “Waarom ga je in een kerkbestuur terwijl er nog zo weinig mensen naar de kerk gaan?” Voor mij was mijn antwoord altijd al duidelijk en is in het afgelopen jaar steeds helderder geworden: Inderdaad, de vieringen worden minder bezocht. Maar wat ik eerst niet echt wist, is dat er geweldig veel werk wordt verzet gedurende de hele week, door heel veel vrijwilligers, door u. Als de boodschap van Christus is: zorg voor uw naasten, dan kan men hier in de Parochie Dongen en Klein Dongen-Vaart en de Parochie Heilige Geest door de week gerust eens komen kijken. Ochtenden, middagen, avonden, weekenden, op alle tijden en op heel veel manieren zijn er activiteiten voor de zieken, de alleenstaanden, de gezinnen, de jeugd en de ouderen en de mensen die het financieel moeilijk hebben. Jullie als vrijwilligers stoppen daar heel veel tijd in. Kerk is dus niet alleen vieren maar ook doen, vooral heel veel doen. Dat jullie dit doorzetten, misschien soms tegen beter weten in, komt door jullie groot verantwoordelijkheidsgevoel, dat blijkt zo sterk. Daar ben ik en mogen we allemaal trots op zijn. Mooi dat iedereen zijn talenten voor de medeparochiaan wil inzetten en ook voor alle niet-parochianen. Het zijn allemaal onze naasten.

Bedroefd
Heel moeilijk heeft de kerk het nu weer met de schandalen die steeds weer naar buiten komen en terecht dat ze aan het licht komen. Het doet ons verschrikkelijk veel. Ook al zijn veel zaken verjaard: het blijft afschuwelijk wat je hoort. We mogen dit nooit vergeten of wegduwen want dan kan het weer gebeuren. Toch is het lastig. Je durft soms niet eens hardop meer te zeggen dat je vrijwilliger bij de kerk bent, of gewoon nog naar de kerk gaat. Die schandalen schenden het vertrouwen in de kerk op een grote manier. En dat vertrouwen hebben we nu juist zo hard nodig. Wij ook, hier samen met elkaar. Ik bid voor kracht en wijsheid voor onze Paus Franciscus.
Maar beste mensen: wij zijn óók kerk en hier mogen wij best blij zijn en wil ik ieder positief moment dat jullie als vrijwilligers maken door jullie inzet, vieren. Als er weer wat is gelukt in een werkgroep, worden we daar blij van. Wij houden vol en dat kan alleen als we elkaar blijven steunen.
De kerk heeft meer perioden gekend van achteruitgang. Toch bestaat de kerk al zo’n 2000 jaar. Zo lastig als het hier in het Westen vaak wordt ervaren, zo mooi bloeit de kerk in andere delen van de wereld. Ook al wordt het aantal kerkgangers hier steeds minder, het samenkomen, samen vieren, het kerken blijft van groot belang. Ik hoef niemand te vertellen dat dit in de praktijk voor de toekomst toch ook lastige zaken zijn voor het bestuur.

Positief
Van alle vrijwilligers, van u, krijg ik veel energie, krijgt het bestuur energie, geven wij elkaar energie. Met die dienstbaarheid in verbondenheid ben ik nog lang niet klaar. Ook komend jaar wil ik dat voortzetten, en kom ik graag met u in gesprek.
Met de kracht van God als onze steun, komen we ook dit werkjaar weer heel ver. Om die kracht zullen we steeds bidden waarmee we komen tot het thema van deze startviering: Leer ons bidden.

Lieve mensen, Dank u wel.

Gerard Jansen,
Vice-voorzitter Personele Unie Dongen Rijen