Toespraak Startviering 6 september 2020

Waar een wil is, is een pelgrimsweg!
Thema van de Startviering: Verantwoordelijk voor elkaar

De wereld is als een pelgrimsweg, een pelgrimsweg is geen gewone weg, niet altijd mooi glad, geasfalteerd. Een pelgrimsweg kent vaak ook vele lastige gedeelten en obstakels. Wij allen gaan zo onze eigen pelgrimsweg.
Het ene record na het andere record wordt op onze aarde verbroken: kan het nog warmer, nog natter, nog droger, nog erger? In wat voor een wereld leven we ? Nog maar enkele jaren geleden werd er vaak geconstateerd dat de wereld in brand stond, wat gebeurde er toch allemaal, zoveel onzekerheden die er bij kwamen, zoveel natuurrampen en ellendige omstandigheden voor miljoenen mensen in deze wereld, gedoe op politiek en militair vlak, honger en angst. De mensheid volgt zijn weg, zijn pelgrimsweg.
Maar het bleek nog erger te kunnen: Wat begon als een ogenschijnlijke griep golf, werd een heuse pandemie die een ongekende invloed heeft op het leven van iedereen. Alle over elkaar vallende protocollen, waarvan de regels steeds weer werden aangepast, hebben veel van onze vrijwilligers handen vol werk gegeven. Ook voor het Pastoraal team kwam er zonder de weekendvieringen een bijzonder drukke tijd. Hoe mooi is door hen de leegte van het samenkomen in de kerk ingevuld met de pastorale brieven. De Mariakaarten waren een groot project om de Mariavieringen te vervangen en zo kwam er ook een alternatieve actie voor de vrijwilligers-bedankavond. Waar een wil is, is een pelgrimsweg.
In al die hectiek van dit voorjaar, worden de protesten in Hongkong met geweld onderdrukt, worden de mensen in Libanon getroffen door een immense ontploffing, gaat het Wit Russisch volk massaal maar wel vredelievend de straat op en ook in Nederland is het staken en protesteren herontdekt. De wereld is massaal in protest, de rassenrellen kwamen tot een hoogtepunt: Black lives matter, het leven van onze zwarte medemens doet er toe. Zeker net zoals alle andere levens van belang zijn. Ook u mag er zijn, alle naasten mogen er zijn, zonder onderscheid van kleur of geslacht. All lives matter!! Alle levens doen ertoe! En ook dat is geen makkelijke weg om te gaan, ook hier is de weg een pelgrimsweg.
De veerkracht van mensen is bij de grootste, de sterkste groep heel groot maar voor velen is die flexibiliteit er uit als je ziek bent geworden, als je je baan bent kwijtgeraakt, als je huis en haard moest verkopen of als de spanningen in een relatie niet meer te houden zijn, als je je toekomstplannen ziet vervagen. Een zware pelgrimsweg.
Ik hoorde op de radio iemand zeggen: “De anderhalvemetersamenleving is het nieuwe normaal geworden. Maar dit is toch niet normaal. Dit zou toch eigenlijk een tijdelijk abnormaal moeten zijn. Wij mensen zijn voor ons overleven afhankelijk van een sociale structuur, van familiebanden, van groepsgevoel, van een arm om de schouder en af en toe een goeie knuffel”.
Beste medeparochianen, die normale omgang hielp ons om intenser verantwoordelijk te kunnen zijn voor elkaar. Ook ik verlang vaak naar het oude normaal. Toch zoeken mensen nu weer andere wegen om er voor elkaar te kunnen zijn.
De hectiek van de wereld, de waan van alle dag, het is een drukke weg die we gaan. Maar dan fiets je naar de kerk, groet de mensen vriendelijk gedag, draait de deur van het slot en de rust komt je tegemoet. Een kaarsje bij Maria, een gebed bij Hubertus en even rustig nadenken, zittend op die harde bank. Langs een pelgrimsweg vind je toch ook de rustmomenten, momenten waarop je ervaart dat de ander er voor jou is. Al die vrijwilligers die het samen toch maar weer doen al gaat dat ook niet altijd over een gladde weg. Ook hier is er een pelgrimsweg. Maar laat ons niet blokkerend denken, want dan kom je nooit vooruit. Laat ons die helpende hand uitsteken en aannemen in verantwoordelijkheid voor elkaar!

Onze Laurentiuskerk viert volgend jaar zijn 100 jarig bestaan. Veel vrijwilligers zijn druk doende om de ideeën die zijn ingediend uit te werken en te organiseren. Ook dit verloopt anders door de coronaprotocollen maar binnenkort komt het programma van dit jubileumjaar naar u toe via de mail, de site en facebook. Een prachtig werkjaar gewenst.

Gerard Jansen,
Vice-voorzitter Parochiebestuur Personele Unie Dongen – Rijen.