Kerk en School

De parochiële werkgroep Kerk en School is werkzaam in Dongen en Klein Dongen – Vaart, Rijen, Hulten en Molenschot.
De werkgroep is actief op het gebied van catechese en richt zich daarbij op de katholieke basisscholen. Zij wil een verbinding tot stand brengen tussen algemene catechese en de Sacramentencatechese aan de ene kant en de catechese op de katholieke scholen aan de andere kant.
De leden zetten zich in voor de ontwikkeling van de workshops en de voorbereidende werkzaamheden. Voor zover mogelijk voeren zij de workshops ook zelf uit. Voor elk leerjaar worden er verschillende workshops aangeboden en is de woordkeuze en uitvoering afgestemd op de belevingswereld van het kind. Een extra reden om elk jaar een contactmoment te hebben is, dat de pastor/kerk iets vertrouwds gaat worden in het dagelijks leven.
De werkgroep ontwikkelt de projecten op eigen initiatief, maar ook op verzoek van de scholen. Het programma wordt jaarlijks aangepast.
De pastor heeft contact met de directie van de scholen.

Het jaarprogramma 2018-2019 Kerk&School 2018-2019 versie 5 juni 2018

Workshops 2018-2019

Kerk en School: bezoek aan Peerke Donders

Lisa Vroon vertelt bij Peerke Donders.

Op 25 en 27 maart en op 1 april hebben de leerlingen van de zes katholieke basisscholen van Dongen een bezoek gebracht aan het museum van Peerke Donders in Tilburg. Dit bezoek is speciaal gepland in de Vastentijd, omdat in het park rondom het museum veertien staties staan uitgebeeld. Aan de hand van die beeldengroepen vertelden we de leerlingen het lijdensverhaal van Jezus.
Peerke vond in het leven van Jezus zijn inspiratie voor het werken in Suriname voor de slaven en de melaatsen. Jezus en Peerke kwamen op voor de naasten die hulp nodig hadden. We namen een kijkje in de kapel en het geboortehuisje van Peerke en we keken naar een video over het land waar Peerke heeft gewerkt.

Winnen en verliezen

Samen puzzelen.

Groep 6 van de H. Hartschool heeft op 28 januari deelgenomen aan de workshop ‘Winnen en verliezen’. Op school hebben de leerlingen stukken karton gekleurd. Tijdens de workshop in de klas hebben we de resultaten objectief bekeken: alle kleurplaten zijn uniek. Daarna is er geluisterd naar het Bijbelverhaal ‘De werkers in de wijngaard’. Daarin leert Jezus zijn vrienden dat hij goed is voor iedereen. Iedereen krijgt dezelfde beloning, of hij nu een dag of een paar uur heeft gewerkt. Allemaal samen hebben zij er namelijk voor gezorgd dat het werk in de wijngaard af is. Daarbij was ieders inzet nodig!
In een gesprek heeft de groep zijn mening over het verhaal gegeven. In het dagelijks leven zijn er voorbeelden aangehaald, waarbij de leerlingen zelf ervaren hebben dat er op school en thuis ook eenzelfde beloning is voor inzet: bij groepsopdrachten, bij beloning van een rapport en bij g-team toernooien. Het gaat niet zo zeer om winnen, maar om samen een resultaat te bereiken en daar plezier aan te beleven.
Daarna gingen ze zelf aan de slag en moesten de leerlingen samen van de gekleurde stukken een puzzel maken. Na moeizaam en soms begeleid overleg stond de puzzel in elkaar. Was er verband tussen het Bijbelverhaal en de groepsopdracht?

Opa en Oma

Op 6, 8 en 12 november hebben de kinderen van groep 5 van basisschool Noorderpoort, Achterberg en Heilig Hart een workshop in de kerk gevolgd met als thema: Opa en Oma.
Zij spelen een belangrijke rol in het leven van kinderen. Hun verhalen vormen een schakel tussen heden en verleden. Elk kind lijkt op zijn ouders. Maar op wie leken de eerste mensen? Daarover is duizenden jaren geleden een verhaal ontstaan, dat in de Bijbel staat. De eerste mensen zijn uit klei gemaakt en God vond dat de mens goed was. Wij weten nu dat de mens in de evolutie ontstaan is uit mensapen.
De workshop eindigde met het boetseren van hun opa of oma. Zij hebben geprobeerd uit te beelden hoe ze op opa of oma lijken. Er is enthousiast gewerkt!

Jona

Op donderdag 25 en maandag 29 oktober waren de groepen 6 van basisschool Achterberg, Sint Jan, Vlinderboom en Noorderpoort in de kerk. We hebben de leerlingen een waardevol verhaal laten beleven. In de Bijbel staan verhalen waarin keuzes gemaakt moeten worden.
Voor die beleving hebben wij het verhaal ‘Jona en de vis’ uit het Oude Testament gekozen. Jona komt in een aantal spannende situaties terecht, waarin hij keuzes moet maken. De kinderen speelden het verhaal van Jona, waarin zij zelf als een van de personages keuzes moesten maken.

Zij ervoeren dat keuzes maken gevolgen heeft, waar je veel van kunt leren. De kinderen ontdekten dat, na een verkeerde keuze, je altijd een tweede kans kunt krijgen.
Tenslotte hebben ze als Jona een brief aan hun ouders geschreven, waarin ze vertelden wat ze allemaal hadden meegemaakt.

Werkgroep Kerk en School zoekt denkers en doeners

Dank zij de overweldigende deelname van kinderen van de katholieke basisscholen van Rijen, Hulten, Molenschot, Dongen en Klein Dongen-Vaart zijn wij op zoek naar denkers en doeners. Denkers voor het ontwikkelen van nieuwe workshops en doeners voor hulp bij die workshops in de kerk, bij bezoek aan de boerderij en tijdens de spirituele buitenwandeling.
Heeft u interesse, meld u zich dan aan bij pastor Joost de Bont.
e-mail: jdebont@parochiedongen.nl of tel: 06 536 782 00

Werkgroep Kerk en School