Inspiratie / Leefregel

De ruimte spreekt

Tijdens onze vakantie in Frankrijk liepen we geregeld een kerk of kathedraal binnen. We lieten een zonovergoten wereld achter en betraden een ruimte met een bijzonder lichtspel. Soms hing in de kerk een bord dat uitnodigde om de ruimte op ons in te laten werken, soms was er muziek die een sfeer van troost of gebed met zich meebracht. Juist als je meerdere kerken achter elkaar ziet, is het bijzonder om te ervaren dat elke ruimte een eigen zeggingskracht heeft. En binnen die ruimte maakt het verschil waar je stil blijft staan om de ruimte te ervaren. Blijf je in het ‘schip’, de grote ruimte met uitzicht op het altaar, of zoek je de beschutting van een kapel? Word je geraakt door de ruimte zelf, of is het een beeld? Het kan gebeuren dat je de behoefte voelt om je ogen te sluiten en de bijzondere sfeer mee te nemen naar je eigen innerlijke wereld. De kerken van onze regio kunnen op een eigen manier spreken. Ze kunnen ons de kans geven de ogen te sluiten en bij God en onszelf thuis te komen in een sfeer van vertrouwdheid, stilte en gebed.

Pastor Rob van Uden

“Imagine… there is no fear?”
‘Stel je voor… dat er geen angst meer zou zijn?’

John Lennon schreef het 35 jaar geleden. Hij had alles wat een mens kan vergaren, maar daar ging het hem niet om, getuige het derde couplet:
Imagine no possessions – I wonder if you can – No need for greed or hunger – A brotherhood of man – Imagine all the people – Sharing all the world…

Het lied kreeg nieuwe betekenis nadat er op de zondag na de aanslagen in Parijs iemand was die het op de piano speelde buiten bij de concertzaal Bataclan, waar de meeste slachtoffers vielen. Dat we ons niet laten kisten door terroristen, dat we geloven in een wereld waarin mensen met elkaar samenleven, dat godsdiensten mensen niet uit elkaar zullen drijven, maar dat we samen iets van onze wereld zullen maken. Telkens wanneer ik het videofilmpje zie met de pianist in Parijs, word ik weer gevoed met dat geloof.
In onze kerk zouden we het met Pasen kunnen zingen. Want met Pasen vieren wij ook dat lijden, dood en verderf niet het laatste woord hebben. We vieren elke zondag het geloof in een Dragende Kracht (God) die sterker is dan alle negativiteit. Imagine past dan ook prima in een kerkelijke viering!

Laten we ons niet te veel leiden door de angsten van de dag, maar ons vasthouden aan ons geloof, aan onze intuïtie en onze diepste dromen.
You may say I’m a dreamer – But I’m not the only one – I hope someday you’ll join us
And the world will live as one

Pastor Peter Derks

Zoek je een moment van bezinning ?

Bidden onderweg, een initiatief van de Jezuïeten, biedt elke dag een nieuwe gebedspodcast aan. Een combinatie van muziek, enkele verzen uit de Bijbelteksten van de dag en een vraag om de link te maken met je gewone leven.

Je kunt de gebedspodcast beluisteren via de website van bidden onderweg of downloaden via de App (iOS en Android).
Van harte aanbevolen.