Inspiratie / Leefregel

Stilte…

Wie in deze tijd de natuur intrekt, ervaart het: de winter is de stilste tijd van het jaar. Weinig geluiden en weinig beweging. Alles lijkt tot rust gekomen. Onder de mensen krijgt stilte steeds minder ruimte: alles is voortdurend in beweging en smartphones geven om de haverklap een signaal af. Maar een gebeurtenis laten bezinken, je fantasie gebruiken, contact voelen met anderen over alle afstanden heen vraagt om stilte.
Als we het rumoer en de drukdoenerij laten voor wat het is en de stilte toelaten, worden we iets gewaar wat tot dan toe verborgen bleef. We luisteren en horen, kijken en zien, ruiken en proeven, tasten en voelen als nooit daarvoor. Stilte vergroot onze gevoeligheid voor wat er in en om ons heen gebeurt. Stilte kan onrustig maken, want onze gedachtestroom wordt merkbaar. En dat kan confronterend zijn. Maar wanneer je vertrouwd raakt met de stilte, wordt ze een bron van inspiratie en creativiteit.
Geloven vraagt om stilte. Daarom maken we in de Gezinskerk gebruik van de stilte: terwijl het bijbelverhaal met een rustige concentratie wordt verteld en met kleine figuren wordt uitgebeeld, luisteren en kijken kinderen en volwassenen aandachtig. De verstilling, stilte van binnenuit, wordt voelbaar. Ze geeft het verhaal de ruimte om iets wakker te roepen in ons.

Stilte die tintelt is creativiteit
Stilte die stroomt is liefde
Stilte die gedeeld wordt is vriendschap

Stilte zien is oneindigheid
Stilte horen is aanbiddelijk
Stilte uitzeggen is schoonheid

Stilte bewaren schenkt kracht
Stilte ontwijken doet pijn
Stilte toelaten brengt rust

Stilte ontvangen geeft vreugde

Alleen stilte is…

Edith Hertog, pastoraal werkster

 

Zoek je een moment van bezinning ?

Bidden onderweg, een initiatief van de Jezuïeten, biedt elke dag een nieuwe gebedspodcast aan. Een combinatie van muziek, enkele verzen uit de Bijbelteksten van de dag en een vraag om de link te maken met je gewone leven.

Je kunt de gebedspodcast beluisteren via de website van bidden onderweg of downloaden via de App (iOS en Android).
Van harte aanbevolen.