Inspiratie / Leefregel

Grond onder de voeten

De aarde draagt ons. Wie hoogtevrees heeft, verliest niet graag het directe contact met de grond. Zonder dit contact word je onzeker of erger: je kunt geen stap meer zetten. Vaste grond onder onze voeten maakt het mogelijk om in beweging te komen.
God als grond onder onze voeten. Of zoals we dit voorjaar in de Gezinskerk hoorden: ,,We kennen God als een rots. Rotsen zijn hard en stevig. Ze kunnen alles dragen wat je erop bouwt. Je kunt op een rots altijd staan zonder bang te hoeven zijn dat je weg zult zakken”.
Wandelen in de bergen wierp deze zomer een ander licht op dit beeld van God als rots waarop je kunt staan. Als de weg omhoog loopt en de top aan het zicht is onttrokken vraagt dit veel van je krachten én van je geduld. Het gaat niet snel en iedere stap is inspannend. Pas als je boven bent, overzie je de kronkelige weg die je bent gegaan. Afdalen is minstens zo moeilijk. Waar kan ik mijn voeten veilig neerzetten? Blijf ik wel staan? Wie de bergen wil leren kennen doet dat ‘voetstaps’, door te leren vertrouwen op de grond onder zijn voeten. De bergen leren je jezelf kennen: aanvoelen welk tempo passend is en regelmatig eten en drinken. Wie dit niet doet, loopt zichzelf én de berg voorbij.
Vertrouwen op God als de grond van ons bestaan: niet gemakkelijk, maar soms breekt door de wolken een weids uitzicht…

Edith Hertog, pastoraal werkster

 

Zoek je een moment van bezinning ?

Bidden onderweg, een initiatief van de Jezuïeten, biedt elke dag een nieuwe gebedspodcast aan. Een combinatie van muziek, enkele verzen uit de Bijbelteksten van de dag en een vraag om de link te maken met je gewone leven.

Je kunt de gebedspodcast beluisteren via de website van bidden onderweg of downloaden via de App (iOS en Android).
Van harte aanbevolen.