Inspiratie / Leefregel

Kan de Parochievernieuwing stil liggen?

Activiteiten die we in het kader van de Parochievernieuwing hebben ingezet, kwamen door de coronacrisis stil te liggen: de geloofsgesprekken en dopen op zondagochtend en Godly Play voor de gezinnen. Er kon van alles niet meer. Maar de Alphacursus en enkele andere activiteiten gingen door. De bijeenkomsten in het Parochiecentrum werden vervangen door een samenkomst via beeldbellen.
En daarmee raak ik een belangrijk element van deze periode aan. De coronaperiode heeft de kerk, net als veel andere sectoren, gedwongen om anders te gaan communiceren. Precies dát is een element van de Parochievernieuwing. Inzetten op je kansen. Als ik, bijvoorbeeld, de publicatie van de Pastorale Brieven overzie, zie ik dat we wekelijks bij een aanzienlijk grotere groep binnen kwamen dan normaal op zondag. Ik hoorde dat mensen de vieringen in de kerk misten, maar ook dat ze plotseling geraakt werden door bepaalde vaste liturgische teksten of dat ze een andersoortige inspiratie in de brieven vonden.
Een ander voorbeeld: een aantal uitvaarten werd gestreamd, zodat mensen vanuit hun huiskamer toch het afscheid van een geliefde konden volgen. En het aantal kijkers kon een enkele keer oplopen tot boven de 700, veel meer dan normaal. Het begrip Parochievernieuwing betekent dat we de vreugde van het Evangelie opnieuw willen ontdekken en dat we daarmee ook met lef en creativiteit met die evangelische vreugde naar buiten treden. ,,Ga dus op weg”, zegt Jezus, ,,maak leerlingen. Ik zal altijd bij je zijn”. Wanneer we verstandig zijn, leren we in de komende tijd van de kansen die we hebben laten liggen, en nemen we de ontdekkingen die we hebben gedaan in geloof en vertrouwen mee naar de toekomst.
Rob van Uden, teamleider

Zoek je een moment van bezinning ?

Bidden onderweg, een initiatief van de Jezuïeten, biedt elke dag een nieuwe gebedspodcast aan. Een combinatie van muziek, enkele verzen uit de Bijbelteksten van de dag en een vraag om de link te maken met je gewone leven.

Je kunt de gebedspodcast beluisteren via de website van bidden onderweg of downloaden via de App (iOS en Android).
Van harte aanbevolen.