Eerste Heilige Communie

Communie hoofdpaginaJe wordt groter. Meer en meer mag je meedoen in het leven. Je begint te begrijpen wat belangrijk is om goed samen te leven.
Nu maak je kennis met Jezus en zijn vrienden. Je ervaart dat samenleven pas echt mogelijk is als iedereen mee mag doen. Als je dat snapt, mag je meedoen aan de tafel in de kerk; dan doe je je Eerste Communie. En weet dat je altijd welkom bent!

 

Feest van de Eerste Heilige Communie in Dongen

Op de warme zondagochtend van 27 mei 2018 kwamen Jazlyn Akkermans, Jente Bink, Emma Diepstraten, Jur van Dongen, Stijn van Doormaal, Faya Emons, Quinten van Gestel, Mirthe Goos, Kacper Grabik, Fien Henssen, Philou Horbach, Viktoria Jaworska, Elleke de Jong, Damian Joosse, Phoebe Koenen, Stef Merkx, Lucinda van Riel, Jacco de Rouw, Branco Rullens, Dean Schara, Davy Siudek, Sven Smulders, Dio Sprangers, Izabella van Vlaardingen, Duncan Weel en Eva Weller naar de prachtig versierde Laurentiuskerk in Dongen om tijdens een feestelijke Eucharistieviering voor het eerst de Heilige Communie te ontvangen. De zon straalde door de kerkramen toen de communicanten door het middenpad naar het altaar liepen.

De Koepeltjes en De Stars zongen uit volle borst. Graag willen zij nieuwe leden bij hun koren verwelkomen, opdat ook in de toekomst liturgievieringen door hen kunnen worden opgeluisterd. De liederen die ze zongen tijdens het Communiefeest waren prachtig. Samen vierden we dat we allemaal onderweg zijn met Jezus. In elke Eucharistieviering die we mogen beleven geeft Hij zichzelf aan ons in een stukje Heilig Brood. Voedsel voor onze reis door het leven.

 

 

De blije communicanten (foto’s bij dit artikel: Jacomijn Dijkers)

 

Blij
Aan de gezichten van de communicanten was af te lezen dat ze ontzettend blij waren met hun Eerste Heilige Communie. Na maandenlang van voorbereiden is het nu zover. Telkens wanneer ze meevieren in de kerk kunnen ze voortaan deelnemen aan de maaltijd van Jezus. Na een ‘Lang zullen ze leven’ werden ze verrast met kleurige confetti. Het werd een hele mooie zondagochtend in de Laurentiuskerk. Voor onze communicanten: veel geluk!

Pastor Joost de Bont

 

Impressie voorbereiding Eerste Communie

Afgelopen weken hebben we in Dongen en Rijen heel wat beleefd.

De derde kindermiddag met als thema ‘De poort van samen eten’
Hoe het delen van de vijf broden en twee vissen, die Tobie bij zich had, de aanleiding was dat er genoeg eten was voor iedereen en dat er nog veel overbleef. We hebben geoefend hoe dat gaat: samen delen, samen eten.
Een mevrouw vertelde over mensen die niet genoeg geld hebben om eten te kopen. De Voedselbank in Rijen of Arm in Arm in Dongen helpt hen. De communicanten gaan de Voedselbank en Arm in Arm een handje helpen. Wij doen dat door houdbare voedselproducten mee te brengen en de viering van de Eerste Communie zetten we die op het altaar, als gaven voor mensen die onze hulp kunnen gebruiken.

Workshop voor ouders en communicanten
Die vond plaats in de Maria Magdalenakerk in Rijen en in de Laurentiuskerk in Dongen. Het thema was ‘Vergeven en bidden’. Spontaan brachten de communicanten houdbare producten, speelgoed en kleding mee voor de Voedselbank en Arm in Arm.
Na een inleidende meditatie werd door middel van kleine rollenspellen onderzocht hoe je kunt vergeven. Vervolgens gingen de ouders en de communicanten aan de slag met het maken van een collage. Samen werd het kralenspel rond bidden gespeeld en bij elke beantwoorde vraag was er een kraal te winnen. We sloten af met het Onze Vader.
Een zinvolle zaterdag om zo samen bezig te zijn met de communievoorbereiding.

De Eerste Communieviering is op zondag 27 mei om 10.30 uur in de Laurentiuskerk

Jos van Dongen, coördinator werkgroep Eerste Communie

 

 

De voorbereidingen zijn begonnen
Impressie kinderbijeenkomst Eerste Communie

Ondanks de bittere kou kwamen alle communicanten op woensdag 28 februari met veel enthousiasme naar het parochiecentrum in Dongen. Ze hadden de reiskoffertjes mee genomen en begonnen vol verwachting aan hun eerste bijeenkomst. Het was een beetje onwennig, zo’n eerste keer in een nieuwe groep.
Nadat iedereen samen het Wees Welkom had gezongen was het tijd om te luisteren naar het verhaal van de man die geen naam had. Na enig aandringen – ,,Ik vraag het je nog een keer’’ – kwam er uiteindelijk toch een naam. ‘Adam’ heette de man. Wat een opluchting! De man had een naam, een van de duizend-en-een-namen die geschreven staan in Gods hand. We hebben nog even na gepraat over het bijzondere verhaal.
Spreek je naam en ga door de poort van alle mensen’. Met deze spreuk en onder het zingen van het lied ‘Wil je zeggen hoe je heet, ja hoe je heet, dat ieder het weet, zeg me je naam duizend keren, zeg ons je naam, zeg je naam’ gingen de kinderen door de Poort ‘Het land van God’ in.
Daar werden we stil en baden samen.
Na de pauze brachten we een bezoek aan de doopvont en mochten de kinderen luisteren en ervaren wat dopen is en inhoudt.
Vervolgens gingen ze aan de slag in het ‘Land van God’ met het maken van een zelfportret.
Toen de papa’s en mama’s al stonden te wachten, werd afgesloten met het lied ‘Geef me je hand’. Met nog wat extra bagage in de koffer gingen de kinderen voldaan huiswaarts.

Werkgroep Eerste Communie

 

 

‘Samen onderweg’
Startviering Eerste Communie

Op zaterdag 27 januari start het Eerste Communie project met een viering in de Laurentiuskerk om 19.00 uur. Alle kinderen die dit jaar de Eerste Heilige Communie in Dongen en Klein Dongen – Vaart gaan ontvangen, worden verwacht bij deze Startviering. Het thema van ons project is ‘Samen Onderweg’ en tijdens de viering willen we ‘Op reis gaan’. We gaan met Jezus mee om Hem beter te leren kennen. We willen echte vrienden en vriendinnen van Hem zijn. Daarvoor hebben we bagage nodig. De aanstaande communicanten nemen een koffertje mee naar de kerk met daarop hun naam. Dat koffertje blijft in de kerk achter zodat wij allemaal kunnen zien wie er op reis zijn gegaan op weg naar het communiefeest. De kinderen krijgen tijdens de viering een nieuwe koffer met daarin een belangrijke inhoud die nodig is voor de reis. Dus: 27 januari is een bijzondere dag voor alle communicanten! Tot dan!

Pastor Joost de Bont en de werkgroep Eerste Communie