Kerkmusicus en koren

NICO KOENEMAN
* 6 november 1942 Groningen
+ 24 augustus 2015 Breda

Wohin soll Ich mich wenden?
Het is de gezongen opmaat van de Deutsche Messe van Schubert, waarmee Nico met zijn koor VIT de toon zette in de viering bij de sluiting van de Sint Hubertuskerk op 5 juli.
De vraag en de melodie klinken velen nog na in het gehoor van de ziel als een echo van dankbaarheid, verdriet en pijn om het verlies.
Voor Nico was het ook zijn eigen vraag, die hij zelf stelde in wanhoop en geloof, getergd door ziekte die zijn leven ondermijnde: “Tot wie kan ik mij wenden, waar kan ik terecht met mijn verhaal?!”

Nico kon soms zomaar ineens frontaal voor je staan, rijzig van gestalte, met een vraag en jou aankijken met grote, wijd open ogen.
Hij was een man van staccato, met geen woord te veel of te weinig, met voorliefde voor de doorgesneden vierkwartsmaat, die de bron van zijn eerste liefde voor muziek verraadde, de fanfare.

Sinds 1 november 1971 gaf hij 43 jaar als dirigent leiding aan zangvereniging VIT (Volharding In Toonkunst), dat als koor de liturgische vieringen in de Hubertuskerk verzorgde en daarnaast ook elders optredens verzorgde en in de prijzen viel.
Voor de Sint Hubertusparochie en later in de Parochie Dongen en Klein Dongen-Vaart is VIT onder de bevlogen leiding van Nico van onschatbare waarde gebleken in de vieringen bij feest en rouw, in de weekendvieringen en in de viering van hoogtij door middel van fraaie luisterzang en ondersteuning van de samenzang.

Nauwelijks bekomen van de eerste diagnose over zijn levensbedreigende ziekte moest Nico zich mee laten nemen door de dood naar waar licht en vrede is, harmonie voor een eeuwigheid lang.

Wij blijven achter met oprechte gevoelens van dank voor alles wat Nico tot stand heeft gebracht als dirigent van VIT en betrokken parochiaan.

Voor Nico hoeft het geen vraag meer te zijn tot wie hij zijn toevlucht zou moeten zoeken:

Staande aan dood voorbij
ziet hij nu met grote ogen
in het Aangezicht van de Levende.

Met die vurige wens als bede zullen wij aan Nico blijven denken.

Namens alle parochianen rond de Sint Hubertuskerk, de leden van zangvereniging VIT en het parochiebestuur van de Parochie Dongen en Klein Dongen-Vaart,

Pastor Gerard Oostveen