Inspiratie / Leefregel

Pasen is een doortocht

Tijdens de Paaswake lezen we over de doortocht door de Rode Zee. Het verhaal staat bij velen op het netvlies. God ziet het lijden van zijn volk en wil de slavernij beëindigen. Prachtig.Vorig jaar kreeg ik echter indringende vragen bij de lezing. De vele doden aan Egyptische zijde zijn immers schokkend. Het blijkt een oud probleem.
De Joodse traditie levert een verhaal dat richting kan geven om met dit probleem om te gaan. De Bijbel vertelt dat de zus van Mozes een tamboerijn pakt. Ze zingt het uit en gaat voor in een feest: “We zijn ontkomen aan onze vijand. De vijand is afgestraft”.
Het Joodse verhaal vertelt hoe de engelen in de hemel het lied overnemen. God heeft begrip voor de reactie van het ontsnapte volk, maar de engelen mogen van hem niet zingen. God rouwt omdat een deel van zijn schepping in de golven verloren is gegaan. Het verhaal leert ons de geschiedenis langs meerdere kanten te bekijken. De Bijbel toont het perspectief van het volk dat bevrijd wordt, maar het Joodse verhaal geeft ook het perspectief van de slachtoffers van die bevrijding. Zo belangrijk, kijken door de bril van een ander. Ook als we spreken over herstel van de economie en armoede, over oorlog en vluchtelingen, over onszelf die geloven en mensen die niet geloven. Ik wens u een goede doortocht door de verhalen van Pasen.

Pastor Rob van Uden

Pasen is opstaan

je oefent het dagelijks,
soms vroeg, soms laat,
soms blij en gelukkig,
soms met tegenzin.

en je plaats afstaan,
is een beetje meer mens worden
voor een ander
die moeilijk te been is;
het is een beetje sterven
aan eigenliefde en gemakzucht.

Opstaan is niet langer blijven zitten,
is op het nieuwe gericht zijn,
is geroepen zijn op weg te gaan.

Opstaan is je niet neerleggen
bij verdrukking,
bij wat mensen met macht eisen,
is je niet neerleggen
bij je eigen fouten en tekorten.

is je laten wekken,
is in opstand komen
tegen dat leventje van ons
dat geen echt “opgewekt leven” is.

Frans Weerts

“Imagine… there is no fear?”
‘Stel je voor… dat er geen angst meer zou zijn?’

Het lied ‘Imagine’ was de laatste weken veel te horen. John Lennon schreef het 35 jaar geleden. Hij had alles wat een mens kan vergaren, maar daar ging het hem niet om, getuige het derde couplet:
Imagine no possessions – I wonder if you can – No need for greed or hunger – A brotherhood of man – Imagine all the people – Sharing all the world…

Het lied kreeg nieuwe betekenis nadat er op de zondag na de aanslagen in Parijs iemand was die het op de piano speelde buiten bij de concertzaal Bataclan, waar de meeste slachtoffers vielen. Dat we ons niet laten kisten door terroristen, dat we geloven in een wereld waarin mensen met elkaar samenleven, dat godsdiensten mensen niet uit elkaar zullen drijven, maar dat we samen iets van onze wereld zullen maken. Telkens wanneer ik het videofilmpje zie met de pianist in Parijs, word ik weer gevoed met dat geloof.
In onze kerk zouden we het met Pasen kunnen zingen. Want met Pasen vieren wij ook dat lijden, dood en verderf niet het laatste woord hebben. We vieren elke zondag het geloof in een Dragende Kracht (God) die sterker is dan alle negativiteit. Imagine past dan ook prima in een kerkelijke viering!

Laten we ons niet te veel leiden door de angsten van de dag, maar ons vasthouden aan ons geloof, aan onze intuïtie en onze diepste dromen.
You may say I’m a dreamer – But I’m not the only one – I hope someday you’ll join us
And the world will live as one

Pastor Peter Derks

Zoek je een moment van bezinning ?

Bidden onderweg, een initiatief van de Jezuïeten, biedt elke dag een nieuwe gebedspodcast aan. Een combinatie van muziek, enkele verzen uit de Bijbelteksten van de dag en een vraag om de link te maken met je gewone leven.

Je kunt de gebedspodcast beluisteren via de website van bidden onderweg of downloaden via de App (iOS en Android).
Van harte aanbevolen.