Inspiratie / Leefregel

Privacy bij God

Privacy boven alles: je legt je leven niet zomaar op straat. Je wilt niet dat er iemand mee aan de haal gaat. Heel verstandig en tegelijkertijd kan het ons erg eenzaam maken. Privacy maakt het mogelijk dat we onze levens gescheiden houden van anderen. Onze vreugde, verdriet en worstelingen blijven zo verborgen. En dan ontvangen we ook geen steun en bemoediging van anderen. Al brengen we ze niet aan het licht, ze zijn er wel en beïnvloeden ons doen en laten. Juist als we onze onmacht het meest voelen, hebben we behoefte aan iemand anders. Waar kunnen we onze gedachten, herinneringen, verlangens en gevoelens op een goede manier delen? We zijn gezegend als dat in kleine kring kan. Het lucht ons op en geeft ruimte aan ons leven. Hoe gaat God om met onze privacy? God roept ons voortdurend met die oude vraag: “Mens, waar ben je?” God stapt niet ongevraagd bij ons binnen. Het oude antwoord op Gods vraag luidt: “Ik was bang en heb me verstopt”. Het is voor ons niet gemakkelijk om God toe te laten in ons leven. We denken dat we het zelf moeten opknappen en dat God er toch niets aan kan veranderen. En toch, als we de deur open zetten, vinden we de weg naar God, naar Gods liefde. We hoeven Hem niet iets te vertellen over ons leven, maar we gaan zelf ons leven anders zien, met Gods ogen, in Zijn licht.

Edith Hertog, pastoraal werkster

“Imagine… there is no fear?”
‘Stel je voor… dat er geen angst meer zou zijn?’

John Lennon schreef het 35 jaar geleden. Hij had alles wat een mens kan vergaren, maar daar ging het hem niet om, getuige het derde couplet:
Imagine no possessions – I wonder if you can – No need for greed or hunger – A brotherhood of man – Imagine all the people – Sharing all the world…

Het lied kreeg nieuwe betekenis nadat er op de zondag na de aanslagen in Parijs iemand was die het op de piano speelde buiten bij de concertzaal Bataclan, waar de meeste slachtoffers vielen. Dat we ons niet laten kisten door terroristen, dat we geloven in een wereld waarin mensen met elkaar samenleven, dat godsdiensten mensen niet uit elkaar zullen drijven, maar dat we samen iets van onze wereld zullen maken. Telkens wanneer ik het videofilmpje zie met de pianist in Parijs, word ik weer gevoed met dat geloof.
In onze kerk zouden we het met Pasen kunnen zingen. Want met Pasen vieren wij ook dat lijden, dood en verderf niet het laatste woord hebben. We vieren elke zondag het geloof in een Dragende Kracht (God) die sterker is dan alle negativiteit. Imagine past dan ook prima in een kerkelijke viering!

Laten we ons niet te veel leiden door de angsten van de dag, maar ons vasthouden aan ons geloof, aan onze intuïtie en onze diepste dromen.
You may say I’m a dreamer – But I’m not the only one – I hope someday you’ll join us
And the world will live as one

Pastor Peter Derks

Zoek je een moment van bezinning ?

Bidden onderweg, een initiatief van de Jezuïeten, biedt elke dag een nieuwe gebedspodcast aan. Een combinatie van muziek, enkele verzen uit de Bijbelteksten van de dag en een vraag om de link te maken met je gewone leven.

Je kunt de gebedspodcast beluisteren via de website van bidden onderweg of downloaden via de App (iOS en Android).
Van harte aanbevolen.